29 Ocak 2008 Salı

İzmir Gelinlik Alanında İddialı



Türkiye gelinlik üretiminin yüzde 80'ini gerçekleştiren İzmir, sonunda bu alanda uluslararası bir fuara kavuşuyor. 1-3 Mart 2007 tarihleri arasında yapılacak olan "IF Wedding Fashion İzmir Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı" Türkiye'yi sektörde dünyanın en iddialı ülkeleri arasında ön sıralara yerleştirmeyi de hedefliyor.

IF Wedding Fashion, için geriye sayım dün İstanbul Ritz Oteli'nde düzenlenen bir basın toplantısı ile başladı. Toplantıya IF Konseyi Başkanı Reha Erikli, IF İcra Kurulu Başkanı Rıfat Karkoşon, Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Nedim Örün, İZFAŞ Genel Müdürü Doğan İşleyen ve İZFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ertan Koyuncu da konuşmacı olarak katıldı. Sektör temsilcilerinin ve IF Konseyi'ne üye örgütlerin temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, fuarın sadece profesyonel alıcılara yönelik olarak düzenlendiği ve Türk hazır giyim ve konfeksiyoncularını dünya pazarlarıyla buluşturacağı bildirildi.

Sayıları 3'e çıkacak

Fuar, İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri A.Ş. (İZFAŞ), IF ve Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) işbirliğiyle Uluslararası İzmir Fuar Alanı'nda gerçekleştirilecek.

Toplantıda konuşan Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Başkanı Nedim Örün, IF'in düzenlediği fuar sayısının bu fuarla birlikte yılda üçe çıktığını belirterek, "Bu fuar için neden İzmir'i seçtik? Çünkü İzmir gelinlikte Türkiye üretiminin yüzde 75-80'ini karşılıyor. Büyüklü küçüklü bin 200 gelinlik üreticisi var, büyük çoğunluğu toptana yönelik çalışıyor. Ayrıca 2001'den bu yana İzmir'den yapılan ihracat da önemli ölçüde arttı" diye konuştu.

Örün, fuarın bu yıl Türk üreticilerine açık olduğunu, önümüzdeki yıldan itibaren dünya üreticilerine de açılacağını, alıcıya seslenecek fuarda, ağırlıklı olarak Arap ve Akdeniz ülkelerinin yanı sıra özellikle İtalya ve Yunanistan ile iş bağlantılarının kurulmasının hedeflendiğini dile getirdi.

Dünya alıcılarının Türk ürünlerini tercih etmelerini sağlayacak nedenlerin sorulması üzerine Örün, "Güneydeki Arap ülkelerinde böyle bir sektör yok ve düğün kıyafetleri uyuşuyor. Balkan ülkeleri de yine aynı şekilde. Yunanistan ve İtalya'ya baktığımızda, Türkiye'de çok kaliteli ve çok daha düşük fiyatlı ürünler üretmemiz tercih edilmemizi sağlıyor. Türkiye'de 100 dolardan başlayan fiyatlarla gelinlik bulmak mümkün" karşılığını verdi.

Nedim Örün, fuara katılmak üzere 50 üretici firmanın sözleşme imzaladığını bildirdi.

Ülke için çok önemli

Fuara yurtdışından gelecek olan konukların otomobil tahsisi dahil tüm masraflarını karşılaycaklarını belirten İZFAŞ Genel Müdürü Doğan İşleyen bir soru üzerine, "Hedefimiz bu fuarı dünyanın bir numarası yapmak... Hedefimiz İzmir'i bir dünya markası yapmak... İsterse bin kişi gelsin ağırlarız. İcap ederse başka fasıllardan fon yaratırız. Ama bu fuar sadece İzmir değil Ege için de Türkiye için de çok önemli" dedi.

Mermer fuarı için de başlangıçta benzer fedakarlıklar yapıldığını vurgulayan İşleyen, mermer fuarıyla ilgili örnekler vererek şöyle konuştu:

"Mermer fuarımız şu anda dünyanın en önemli fuarı Verona ile yarışıyor. İnanın yer problemimiz olmasa İtalyanların iddialı fuarı Verona'yı çoktan geride bırakıp dünyanın ilk sırasına oturmuş olacaktık.

Bu fuar sırasında yalnız İzmir'in değil çevredeki Çeşme, Kuşadası, Foça'nın otelleri bile doluyor. Böyle bir potansiyelin, esnafa ve bölge yaşayanına neler kazandırdığını hayal etmek bile zor."

Ürünlerin yüzde 80'i bölgeden

Sergilenecek ürünlerin yüzde 80 ağırlığının İzmirli firmalarda olacağı fuarın açılış defilesi ünlü modacı Zühal Yorgancıoğlu'nun hazırladığı kreasyonlarla gerçekleşecek. 3 gün içinde 5 defilenin düzenleneceği fuarda bir de panel yapılacak.

Fuarda 1840 metrekarelik alanda gelinlik, 305 metrekarelik alanda kumaş, 41 metrekarelik alanda çocuk abiye, 305 metrekarelik alanda damatlık, 110 metrekarelik alanda aksesuvar, 405 metrekarelik alanda da abiye ürenleri sergilenecek.

Basın toplantısı Susanna Streleora ile Volkan Yılmaz'ın mini şovuşla tamamlandı. Mankenlerin giydiği gelinliği HZ, damatlığı ise Viteksan hazırlamıştı.

18 ÜLKEDEN ALICI FİRMALAR DAVET EDİLDİ

*İzmir gelinlikte Türkiye üretiminin yüzde 75-80'ini karşılıyor.

*Kentte büyüklü küçüklü bin 200 gelinlik üreticisi var.

*Büyük çoğunluğu toptancı konumunda.

*2001'den bu yana İzmir'den yapılan ihracat da arttı.

*Fuara 18 ülkeden alıcı firmalar davet edildi. *Ağırlıklı olarak İsrail ve Yunanistan ile iş bağlantılarının yapılması bekleniyor.

*Davette bulunulan ülkeler şunlar: İtalya, Sırbistan, Bosna Hersek, Makedonya, Rusya, Yunanistan, Bulgaristan, Filistin, Lübnan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Belçika, Hollanda, Almanya, İsrail.

Hiç yorum yok: